İktidarın Muhalefeti, Muhalefetin İktidarı!

“Nefsine yapılmasını istemediğin şeyi Başkasına yapma!” (Hadis-i Şerif)

İktidarın Muhalefeti, Muhalefetin İktidarı!

Demokratik toplumlarda muhalefet, demokratik bir hak olduğu kadar aynı zamanda da bir vazifedir. Türkiye’de muhalefet partisinin “muhalefet mantığı”; iktidarın yaptığı her icraatı, olumlu-olumsuz tenkit etmek, eleştirmek olarak algılanmaktadır. Bu üslup, seçmen tarafından genelde kabul edilmemiş olsa dahi, muhalefet partileri bu üsluptan yine de vazgeçmezler. Merkezi idare de İktidar Partisinin Hükümette bulunması ne ise, mahalli idarelerde Belediyeleri elinde bulunduran partilerin durumu da aynıdır. Belediye Başkanlığı hangi partinin elinde ise, (bir anlamda) o beldede iktidar odur! Ama ne gariptir ki, muhalefet partilerinin “muhalefet mantığını” beğenmeyip eleştiren iktidar partisi mensupları da, kendi partilerinden olmayan belediye başkanlarının icraatlarının değerlendirilmesinde (genelde)  maalesef aynı üslubu kullanırlar! Oysaki bir hareketin yanlışlığında bahsedenlerin, önce o yanlış fiili kendilerinin yapmaması gerekir. Eleştirilmesi gereken; fiili işleyen şahıslar değil, şahısların işlediği fiiller olmalıdır!   Bu her sahada geçerli bir kaidedir. Mesela, hukuki veya dini açıdan yasak veya haram olan bir fiile dikkat çekilirken, o yasak ve haram fiilleri işleyenlerden ziyade o fillere vurgu yapılır. Merkezi hükümetin yaptığı; sağlıkta, eğitimde, ekonomide, yargıda v.s hemen birçok sahada yaptığı reform niteliğindeki hizmetleri vatandaş bizzat görüyor ve takdir ediyor ki 3 dönemdir (Ak Parti merkezi idarede) seçmenin % 50’den fazlasının teveccühüne mazhar olabilmektedir. Halkın bizzat gördüğü, yaşadığı, şahit olduğu hizmetleri, birileri görmemezlikten gelir de eleştirirse halk, eleştiri sözlerine değil, yaşadıklarına inanacaktır. Belki de muhalefetin akledemediği en önemli husus bu olmalı ki, (bazı partiler) muhalefetten hiç kurtulamamaktadırlar! Mahalli idarelerde de Belediye Başkanları, birebir halkla ilgilenir; cenazesine katılır acısını paylaşır, düğününe katılır sevincini paylaşır. Halkın bizzat şahit olduğu yol, park v.s güzel hizmetleri birileri görmezden gelirse, (merkezi idarede olduğu gibi) halk da seçimlerde onları görmezden gelebilir! Belediyeler bir nevi komşuluk hizmeti sunmaktadır. Malum, İslam inancında, komşu ve akraba hukukundan bahsedilirken, komşu ve akrabanın Müslüman olma şartı yoktur. Komşunuz sizinle aynı siyasi düşünceyi paylaşmamış, aynı inancı taşımamış, bazı yasak ve günah fiillerin (gaflet ve bilgisizlik neticesi) müptelası olmuş olsa dahi, beşeri münasebetlerde, siyasi hizmetlerde ayırım yapamazsınız, yapmamalısınız! 2009 mahalli seçimlerinde Giresun Belediyesini CHP kazandı. Reylerin 3 partiye göre dağılımı:

Belediye başkanlığı İl Genel Meclisi

CHP………………..                  % 48                                    23,4 AK PARTİ………….                % 29                                       42 MHP………………...                %   9                                     17 Bilinen bir husus dur ki; Partilerin gerçek oy potansiyelini İl Genel Meclisinde alınan oylar belirler. (2009’da Ak Partinin Giresun’da seçimi kaybetmesine diğer partililer değil, Ak Partiliyim diyen seçmenlerin vesile olduğunu yukarıdaki tablo söylüyor!) Yukarıdaki tablodan anlaşıldığı üzere Sayın Belediye Başkanı Kerim AKSU’ya kendi partililerinin reylerinden çok daha fazla rey gelmiş gözükmektedir. Sayın AKSU’nun bunun farkında olmaması mümkün değil! Öyle görülüyor ki Sayın başkan hizmet programında;  CHP’li seçmenlerin beklentileri yanında,  diğer partili seçmenlerin beklentilerine de cevap verebilecek bir hizmet sunmak zorundadır. Acaba Sayın AKSU hizmet verirken bu ölçüye riayet ediyor mu? Veya edebiliyor mu? Giresun Belediyesinin yaptığı (rutin işlerin dışında) göze çarpan olumlu hizmetler ile yapamadıkları- yapmadıkları veya partizan düşüncelerle umumun menfaatine olmayan faaliyetlerini müstakil bir yazıda ele almaya çalışacağım. Ancak Öncelikle ifade edelim ki, belediyenin “Şehir girişi” düzenlemesi ile “kadınlar pazarının yeniden yapılandırılması” takdir-e şayan hizmetlerdendir.   İnşallah gelecek yazımızda; -       Giresun Belediye Başkanlığının yaptığı (diğer) olumlu hizmetleri, -       Yapması gerekirken yapmadıkları veya yapamadıkları hizmetleri, -       Partizan düşünce ile yapılan faaliyetleri, -       Taşbaşı Parkındaki  (izleri silinmiş) Hüdavendigar Külliyesi (Sultan Selim Camii ve Medrese) hakkında başkanın düşüncelerini, Sizlerle paylaşmaya çalışacağız.   Şükür nimeti değil,  nimeti verebileni görebilmektir” (Şibli) Aksa elektrik dağıtım şirketine inceleme! Bu arada Aksa’nın “ayıplı hizmetlerine” Giresun Valiliğinden inceleme başlatılmış bulunmaktadır. Katkı sağlayan bütün basın mensuplarına, siyasi parti yetkililerine ve emeği geçen bütün idarecilerimize tebrikler, teşekkürler…   Vesselam… Ahmed ÇITLAKOĞLU iletisim@ahmedcitlakoglu.com 05.02.2011  

www.giresunaktuel.com’da yazı… 

YORUMLAR
Site İçinde Ara

Haftanın Sözü

“Aslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri kendi karşısındakine aslan kesilir. Eğer aslanlara köpek baş olursa, o aslanların hepsi köpek olur.” (Yusuf Has Hacip)

Namaz Vakitleri
Giresun Hava Durumu
GİRESUN