Rektörün kim olmasında ziyade önemli olan; “Nasıl bir rektör olmalıdır?.. Ya da Rektör nasıl olmalıdır?”
“Bir kişinin nasıl biri olduğunu, başkalarının kendisi hakkında neler söylediğinden çok onun başkaları hakkında ne söylediği ile görebilirsiniz.” (Leo Aikman)
***
Üniversite Rektörü iken 30 Mayıs 2019 Perşembe günü istifa eden Prof. Dr. Cevdet Coşkun’un yerine, YÖK tarafından, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can vekâleten atanmıştı…
Bu arada duyduk ki, yeni rektör atama süreci başlamış…
“Rektör atama süreci nasıldır, adaylar kimlerdir, atama ne zaman sonuçlanacak, vekâletle yönetilen Üniversite ne zaman asil rektörüne kavuşacak; her halde en sağlık bilgileri Üniversitenin Web sitesinde bulabilirim” düşüncesiyle kısa bir araştırma yapayım istedim…
Bir de ne görelim; aman Allah’ım, koskoca Üniversitenin kendi sitesinde Rektör seçimleriyle ilgili hiç bir haber yok!..
Dahası bırakınız rektör adaylarını;
Üniversitenin Kuruluşundan buyana hizmet veren Rektörler hakkında hiçbir bilgi yok! Varsa da silinmiş!
Vekâleten Rektörlük görevini yürüten, daha doğrusu seçim sürecini yürütmek üzere geçici olarak atanan Prof. Dr. Yılmaz Can hakkında da bir bilgi yok! (Neymiş, güncellenmekteymiş. Her nasılsa V.Rektör ile alakalı bilgiler 1,5 aydır güncellenememiş!)
***
Rektör aday ve atama süreci…
Başka kaynaklardan edindiğim bilgilere göre;
Vekâleten rektör atamasının hemen akabinde (31 Mayıs’da) başlayan adaylık müracaatları 21 Haziran’da sona ermiş…
Toplamda 25 aday müracaatı olmuş… (Ne gariptir ki, maalesef adaylığa müracaat eden isimlerin tamamına tespit mümkün olamadı. Üniversite içerisinde dahi adayların tamamını bilen yok!.. Tespit edebildiğim isimler: Prof. Abdurrahman Haçkalı, Prof. Ayhan Bölük, Prof. Bahar Sökmen, Prof. Cem Zeki Esenyel, Prof. Güngör Yılmaz, Prof. Selçuk Duman, Prof. Mehmet Yılmaz, Prof. Nazım Elmas, Prof. Ülkü Aygen Türkmen, Prof. Yılmaz Can)
Adaylarla 27 Haziran’da YÖK’de mülakat yapılmış…
YÖK’ün geniş kapsamlı yaptığı değerlendirmeler (elemeler) neticesinde 3 veya 5 adayın Cumhurbaşkanının tensiplerine arz edileceği, önümüzdeki bir-iki hafta içinde de atamanın yapılacağı söyleniyor.
***
Müracaat eden adaylar arasında Vekâleten görevli Yılmaz Can da bulunuyormuş...
Rektörün kim olmasında ziyade önemli olan; “Nasıl bir rektör olmalıdır?.. Ya da Rektör nasıl olmalıdır?”
Bu hususu ayrı bir yazıda değerlendirmek üzere, şimdilik şu ayrıntıya dikkat etmek gerekir:
Malum gerçekler ayrıntı da gizlidir!
Rektör adayı, V.Rektör Sn. Yılmaz Can hakkında Üniversite sitesinde neden bilgi verilme ihtiyacı hissedilmemiştir?
Geçmiş rektörler ve adayları tanıtıcı bilgiler Üniversite sitesinde neden yer almamaktadır?.. Ya da kimlerin talimatıyla yer verilmemiştir?.. Bu husus, geçmiş rektörlere saygısızlık sayılmaz mı?
Vekâleten atanan Rektör Sn. Yılmaz Can’ın asil Rektör gibi kabul ziyaretlerinin anlamı nedir? Birilerine özel mesaj mıdır?
Rektör istifasından sonra 1,5-2 aylığına, seçim sürecini yürütmek üzere atanan Vekâleten atanan rektörün Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri (60’a yakın ehil) arasından değil de Samsun Üniversitesinden atanmasının özel bir anlamı mı vardır?
***
Rektör seçimi kamuoyundan neden gizleniyor?
Bir üniversitede rektör seçimi yapılıyor, fakat her ne hikmet ise kamuoyundan bu seçim gizleniyor!
31 Mayıs’ta aday müracaatları başlamış, adaylar YÖK’te mülakata çağrılmış, neredeyse atama sonuçlanacak, fakat bu atama süreci mahalli ve ulusal basında hiç yer almıyor!
25 aday müracaatı olmuş, kimlerin aday olduğu bilinmiyor. Bırakını kamuoyunu adayların tamamının kimler olduğu üniversite içinde dahi bilinmiyor!
Rektörlerin seçim sürecinin ve adayların bilinmemesi bütün üniversiteler için geçerli olan bir kural mıdır, yoksa sadece Giresun Üniversitesine mahsus özel bir durum mudur, bilmiyoruz. Şayet Giresun’a mahsus özel bir durum ise, bu kuralın kahramanları acaba kimlerdir?
***
Giresun Üniversitenin Web sitesinde; Rektör seçimleriyle ilgili hiç bir haber yer almaması, Üniversitenin Kuruluşundan buyana hizmet veren Rektörler hakkında hiçbir bilgi bulunmaması, dahası Vekâleten Rektörlük görevini yürüten, daha doğrusu seçim sürecini yürütmek üzere geçici olarak atanan Prof. Dr. Yılmaz Can hakkında da herhangi bir bilginin bulunmaması; neyin alametidir?
Yoksa;
Birileri kamuoyundan bir şeyler mi gizlemeye çalışıyor?..
Kimler, neyi, kimden gizleme telaşı içinde?
Rektörlük oldubittiye mi getirilmek isteniyor?
***
Siyasî vesayet elini üniversitelerden çekmeli!..
Rektörler üniversitenin yatırımları (maddi açıdan desteklenmesi) açısından tabii ki siyasî iradeyle uyumlu çalışmalı. Lakin Siyasî iradenin emir kulu olarak değil, bağımsız bir ilim müessesi olarak çalışmalıdır.
Siyasetçiler, geçmişte üniversiteler üzerinde yaptıkları (yanlış) baskılı hareketlerinin olumsuz neticelerini artık görmeli, aynı hatalara tekrar etmemelidir.
İktidar partili bir siyasetçinin yaptığı yanlış bir adımın faturasının kendilerinden ziyade direk Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’a çıkartıldığı unutulmamalıdır.
***
“Devlet görevleri için güvenilir ailelere mensup, ehliyetli, tecrübeli, hayâlı, önceden beri dine hizmet ettiği bilinen kişileri seç. Ahlâklı, dürüst, iffetli ve izzetli kimseler dünyanın cazibesine kapılmaz ve işlerin sonunu da düşünür.” (Hz. Ali’nin yöneticilere öğütleri)
***
Bu mevzuya yine devam edeceğiz, İnşallah…
Vesselam…
14 Temmuz Pazar 2019 / 11 Zilkade 1440
“Aslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri kendi karşısındakine aslan kesilir. Eğer aslanlara köpek baş olursa, o aslanların hepsi köpek olur.” (Yusuf Has Hacip)